The MU forums have moved to WordPress.org

Registration confirmation email not being sent (13 posts)

  1. kunal17
    Member
    Posted 13 years ago #

    I have a new WPMU 2.7 +BuddyPress 1.0 install. Here is the problem that I am facing:

    When a user tries to register using a gmail address everything works well. When I use a non gmail domain (but hosted on google apps), no activation email is received.

    The admin email that I have entered in siteadmin->options is a non gmail domain email that is hosted at google apps also.

    Do I not have to enter a user name and pass for the email address somewhere in WPMU to allow WPMU to send emails from it?

    I know that similar issues have been discussed earlier (all I could understand is that using SMPT might work) but they are mostly old discussions and I was wondering if a good fix has been found for this. Thanks!

  2. tdjcbe
    Member
    Posted 13 years ago #

    If you;ve read the previous discussions, you know the first thing you needed to do was to check the mail servers logs to see what's become of the email.

    This is also mentioned in the debugging page linked to from the readme file. Please review it:

    http://codex.wordpress.org/Debugging_WPMU

    Do I not have to enter a user name and pass for the email address somewhere in WPMU to allow WPMU to send emails from it?

    You shouldn't as you;re sending emails via php. That's actually a question for your host though as they may have removed php's ability to send emails. (Again, that error would be in your mail server logs.)

  3. kunal17
    Member
    Posted 13 years ago #

    tdjcbe - thanks for the quick response. Please tell me where I can find the mail server logs (in the WPMU install, server or in my email somewhere?) Sorry, I know this is a newbie question.

  4. andrea_r
    Moderator
    Posted 13 years ago #

    On the server somewhere. Sending mail is a server function, not a WPMU function. ;)

  5. kunal17
    Member
    Posted 13 years ago #

    Thanks andrea. Unfortunately, since I am on a shared server at hostgator, online chat says I cannot access mail logs. I have mailed support to ask them to mail it to me.

    Just to update the above query, I have realized that the emails only do not reach google app hosted email domains. They reach all other email address (gmail, hotmail, self hosted etc).

  6. kunal17
    Member
    Posted 13 years ago #

    I emailed hostgator support about sending me the mail logs explainging to them that mails were not being sent out to google apps email addresses. I have pasted what they replied below.

    However, this does not seem to have solved the problem completely (I am now getting activation emails to emails in the same domain as the admin email but not to my other google apps hosted email domain)

    What should I do next? Btw, I checked the message details of the verification emails and they still say they are mailed by gator754.hostgator.com. From what I can understand, the server is now sending the emails to google to send? I am confused.

    Tech answer is below:

    Hello,
    It became pretty obvious that theindianstartup.com needed to be moved to /etc/remotedomains to tell the server not handle email locally for this domain and send to google. I have done this which should resolved the no such user here errors.

    2009-05-11 07:18:49 1M3UT3-0002cn-Gg <= kunal17@gator754.hostgator.com U=kunal17 P=local S=893 id=4e0c192e3ce40e5ea9778aa79c8c3e96@theindianstartup.com T="Activate test50" from <kunal17@gator754.hostgator.com> for kunal.jain+test50@theindianstartup.com
    2009-05-11 07:18:49 1M3UT3-0002cn-Gg ** kunal.jain+test50@theindianstartup.com F=<kunal17@gator754.hostgator.com> R=virtual_aliases: No Such User Here
    2009-05-11 07:19:36 1M3UTo-0002kd-B8 <= kunal17@gator754.hostgator.com U=kunal17 P=local S=892 id=affa8b82b4f1089e3c0c95ada20267e5@theindianstartup.com T="Activate test100" from <kunal17@gator754.hostgator.com> for kunal.jain+test100@theindianstartup.com
    2009-05-11 07:19:36 1M3UTo-0002kd-B8 ** kunal.jain+test100@theindianstartup.com F=<kunal17@gator754.hostgator.com> R=virtual_aliases: No Such User Here
    2009-05-11 08:07:15 1M3VDv-0002QF-Jg <= kunal17@gator754.hostgator.com U=kunal17 P=local S=866 id=5ae144ef7e7e407286f337107d3e6fb0@theindianstartup.com T="Activate danielfelice" from <kunal17@gator754.hostgator.com> for daniel@danielfelice.com
    2009-05-11 08:08:38 1M3VFG-0002lE-TX <= kunal17@gator754.hostgator.com U=kunal17 P=local S=817 id=090027707f764ff5ce4040e0e1999d10@theindianstartup.com T="New User Registration: danielfelice" from <kunal17@gator754.hostgator.com> for support@theindianstartup.com

  7. kgjerstad
    Member
    Posted 12 years ago #

    @kunal17 We have the exact same issue using Wordpress MU 2.8.6.

    Was this issue resolved ?

  8. rianrietveld
    Member
    Posted 12 years ago #

    Hi,

    Maybe this is the same problem?

    I have a wpmu 2.9.2 site with buddypress 1.2.2.1 (http://www.mypet.nl, sorry all in Dutch).

    Registration works fine, just the activation mail is not received by users with a hotmail or live account.
    Other email addresses get the mail, just not the hotmail/live addresses.
    No, im not on the blacklist
    Yes, I Installed the plugin Mail From.
    Below I copied the source code of the mail.

    Can anyone please help me with the following questions:
    Is this a WPMU issue or a BuddyPress issue?
    Or am I doing something wrong?
    Or is Microsoft just way to critical on mail?

    Kind regards, Rian

    Return-Path: <apache@epsilon.monshouwer.eu>
    X-Spam-Checker-Version: SpamAssassin 3.2.5 (2008-06-10) on theta.monshouwer.eu
    X-Spam-Level:
    X-Spam-Status: No, score=-4.4 required=4.0 tests=ALL_TRUSTED,BAYES_00
    autolearn=ham version=3.2.5
    X-Spam-Relay: _RELAYCOUNTRY_
    Delivered-To: info@rrwd.nl
    Received: from epsilon.monshouwer.eu (epsilon.monshouwer.eu [IPv6:2a02:990:100:1:0:500::])
    by smtp.monshouwer.eu (Postfix) with ESMTP id 84F0C1FA0006
    for <info@modevakschool.net>; Tue, 6 Apr 2010 12:22:14 +0200 (CEST)
    Received: from epsilon.monshouwer.eu (localhost.localdomain [127.0.0.1])
    by epsilon.monshouwer.eu (8.13.8/8.13.8) with ESMTP id o36AMEC4002687
    for <info@rrwd.nl>; Tue, 6 Apr 2010 12:22:14 +0200
    Received: (from mypet@localhost)
    by epsilon.monshouwer.eu (8.13.8/8.13.8/Submit) id o36AMEc1002686;
    Tue, 6 Apr 2010 12:22:14 +0200
    To: info@rrwd.nl
    Subject: [myPet] Activeer je account
    Date: Tue, 6 Apr 2010 10:22:14 +0000
    From: myPet <info@mypet.nl>
    Message-ID: <1c8ee3ca00ce5c7c39bba2fb3cdcac3a@www.mypet.nl>
    X-Priority: 3
    X-Mailer: PHPMailer (phpmailer.sourceforge.net) [version 2.0.4]
    MIME-Version: 1.0
    MIME-Version: 1.0
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    X-Virus-Scanned: clamav-milter 0.96 at theta.monshouwer.eu
    X-Virus-Status: Clean
    
    Bedankt voor het registreren! Om je account te activeren kun je op onderstaande link klikken:
    
    http://www.mypet.nl/activate?key=e875a5e7173e855f
  9. andrea_r
    Moderator
    Posted 12 years ago #

    Hotmail is notorious for this.

    What you need to do have nothing much to do with WPMU, realy. It just uses the system to send out mail.

    So, on your system, you need to set up reverse DNS records. Google has tons of info. :)

  10. tdjcbe
    Member
    Posted 12 years ago #

    Hotmail is notorious for this.

    And even with rDNS setup correctly, it's still an issue. Some of our installs finally just added hotmail into their blocked email domains and "expressed their annoyance" in a "Why we block certain domains" FAQ on the subject.

  11. rianrietveld
    Member
    Posted 12 years ago #

    Thanks for the reply's :)
    Glad i'm not the only one then having this problem.
    I will put an explanation on the registration-form about hotmail and look into the reverse DNS records.

  12. rianrietveld
    Member
    Posted 12 years ago #

    Someone suggested to me that the double MIME-Version: 1.0 could be a problem...

  13. abbasl7
    Member
    Posted 12 years ago #

    I've a similar problem.
    I've setup Wordpress Mu on my domain http://echomirror.net
    I've made registrations closed to my domain emails (Using Google Apps Mail). When I remove that and try to register with gmail, I receive activation mail, but when I register with something like xxxx@echomirror.net, no mails are sent. When I installed, XPertMailer plugin, that's also unable to send mails using phpmail function to mail address of echomirror.net. I don't prefer to use SMTP and it the last resort if everything fails.
    Some help would be appreciated!

    NOTE: The same PHPMailer works fine with many other installations like SMF, Dolphin, Lime Survey and a lot more applications, hosted on the same domain

About this Topic